Een digitale detox af en toe doet je creativiteit stijgen

Hoe een digitale detox mijn creativiteit deed stijgen

Een digital detox kan een eyeopener zijn voor meer groei en geluk binnen je team en je bedrijf.
Lees meer in deze blog.

Hoe een digitale detox mijn creativiteit deed stijgen

Overal en altijd bereikbaar zijn is handig, maar het kan ook heel wat druk met zich meebrengen. Ook ik bleef de signalen van mijn lichaam negeren met verschillende excuses, maar er moest verandering in komen en ik was wel benieuwd naar het effect van een digitale detox.
Nu geef ik toe: even afkicken van je smartphone, laptop en andere beeldschermen? Wat rustgevend! Nooit had ik gedacht dat een digitale detox voor mij de eyeopener zou zijn.

digitale detox

Altijd en overal bereikbaar: tijd voor een digitale detox

Elke dag online werken achter een beeldscherm, ’s avonds nog even wat televisiekijken én ondertussen nog wat scrollen op social media om de laatste updates en nieuwtjes te bekijken.
Misschien klinkt het wel herkenbaar. Ook ik zat in een periode waarin ik ervaarde dat ik geleefd werd door mijn werk en door mijn sociale verplichtingen. Zaken die vanzelfsprekend zijn, zoals een gezond voedingspatroon aanhouden of op tijd een wasmachine draaien, waren mijn aandacht niet langer waard. Sporten deed ik gelukkig nog wel, maar wel vlak voor het slapengaan. Daardoor lag ik dan weer klaarwakker te piekeren in bed. Kortom: ik was me er zeker van bewust dat mijn schermtijd veel te hoog lag

Een digitale detox lag steeds meer naar me te lonken. Ik kwam het dan ook zo vaak en overal tegen: via verschillende apps die hiervoor ontwikkeld zijn, als voornemen tijdens een reis, in de krant en door alle negatieve gevolgen van te veel beeldschermtijd op kinderen en volwassen in het nieuws.

meldingen telefoon - social media

Productiviteitsstijging dankzij een digitale detox

Een digitale detox inplannen en je volledig afsluiten van de virtuele wereld? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Een digitale pauze inlassen tijdens je vakantie gaat bijvoorbeeld al heel wat makkelijker dan tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Je wilt je communicatie met je klanten, leveranciers en teamleden tenslotte niet verwaarlozen.
Toch besloot ik om mijn digitale detox zowel professioneel als privé zo goed mogelijk vorm te geven om er alles uit te halen. Daarvoor ging ik stapsgewijs te werk:

meer-productief-dankzij-digital-detox
  • Allereerst begon ik mijn dagelijkse overload aan informatie te filteren. Was alle informatie allemaal even relevant? Welke impact had die informatie op mijn mindset, emoties en op het verdere verloop van mijn dag? Door te filteren welke informatie belangrijk was en welke niet, slaagde ik erin om ook op werkvlak mijn schermtijd te beperken.
  • In mijn privéleven besloot ik drastischere maatregelen te nemen. Mijn persoonlijk socialemediagebruik heb ik bijvoorbeeld volledig geschrapt. Ik maakte daarvoor ook niet langer gebruik van een smartphone, om ook niet in de verleiding te kunnen komen. Met mijn televisie had ik altijd al een haat-liefde verhouding. De beslissing om de televisie weg te doen, was daardoor snel gemaakt. 

Digitale detox zorgt voor een toestroom aan ideeën

Tijdens mijn digitale detox besefte ik al snel dat ik veel productiever was wanneer ik voldoende tijd inlaste om te kunnen ontkoppelen.
Zowel in mijn privéleven als op professioneel vlak had ik altijd al het beeld gecreëerd dat ik overal en altijd te bereiken was, maar waarom deed ik dat eigenlijk? Ik red tenslotte geen levens, dus een zogezegde ‘urgent’ mail kan af en toe gerust wel eens even wachten. 

Dankzij de digitale detox ging een nieuwe wereld voor me open: ik genoot enorm van alle verplichte vrije tijd die ik voor mezelf inlaste. De verleiding om toch stiekem naar mijn digitale apparaten te grijpen was natuurlijk groot, maar toch wist ik die telkens te overwinnen met tal van creatieve oplossingen.
Mijn inspiratie pende ik bijvoorbeeld neer in een notitieboekje. Al die extra vrije tijd zorgde absoluut voor een toestroom van ideeën.

creatief zijn dankzij digital detox

Een nieuwe manier van omgaan met digitale communicatie

Wat de ander als dringend beschouwt en wat voor mij dus ook als dringend zou moeten geacht worden, is voor mij niet langer vanzelfsprekend. Het heeft voor mij steeds minder nut om meteen actie te ondernemen omdat de ander dat wenst.
Ik zal de ander wel geruststellen en updaten dat ik met zijn of haar vraag bezig ben, want dat is toch ook gewoon voldoende? Mijn informatieoverload beperken lukt meestal perfect, maar de inhoud van al die informatie vooraf finetunen is soms wel wat lastiger. Negatieve berichten, mails, nieuws en andere minder prettige prikkels horen er af en toe jammer genoeg bij, maar gelukkig kan ik de manier waarop ik daarmee omga wél beïnvloeden.  

Dankzij mijn digitale detox had ik dus niet enkel de ademruimte om creatief te zijn, maar ik was vooral gelukkiger. Het is belangrijk om jezelf er altijd aan te herinneren dat je vrije tijd nooit ten koste mag gaan van je werk of van je sociale verplichtingen.
Leer anders om te gaan met je digitale communicatie en word meester van je eigen tijd.

telefoon uitschakelen voor meer productiviteit

Duidelijke afspraken bij thuiswerken

Recent nog heb ik mijn nieuwe manier van werken meteen toegepast. Een internationale klant legde ons namelijk een deadline op die voor ons niet realistisch leek. In mijn antwoord heb ik dan ook simpelweg aangegeven dat ze de opdracht pas drie dagen later na de oorspronkelijke deadline mochten verwachten, omwille van een aantal gegronde redenen. 

Ook bij thuiswerken kan de druk onnodig worden opgevoerd, wat tot ontevredenheid binnen het team kan leiden.
Een goed voorbeeld zijn online meetings: de kunst van een boodschap overbrengen tijdens een online meeting (zeker met een presentatie), en ondertussen de gelaatsuitdrukkingen van alle deelnemers in de gaten houden, is niet vanzelfsprekend. Zelfs standaard de camera inschakelen kan deze uitdaging niet altijd verhelpen. Bij ​​thuiswerken is het dus belangrijk om zowel voor jezelf als voor je team altijd goede afspraken te treffen en elkaars grenzen te respecteren

duidelijke afspraken bij thuiswerk

Digitale detox: succes bij thuiswerken

Om een digital detox ook professioneel te doen slagen is het belangrijk dat er in jouw telewerkbeleid afspraken worden gemaakt die zowel jou als werkgever ten goede komen, maar evengoed ruimte geven aan je team. Zo is het bijvoorbeeld geen ramp wanneer werknemers niet altijd beschikbaar zijn of een berichtje wat later beantwoorden wanneer ze werken vanuit ​verschillende werklocaties.
Als een team goed op elkaar is afgestemd en open communiceert, dan kom je al een heel eind verder. Geef je werknemers de tijd en ruimte om af en toe eens volledig te ontkoppelen van de digitale wereld waarin alles meteen moet gebeuren. Wanneer je team meer werkgeluk ervaart, dan leidt dat gegarandeerd tot meer productiviteit en meer creativiteit. Succesvol digitaal detoxen betekent dus alleen maar meer groei en geluk voor je team en je bedrijf.

Een succesvol en toekomstgericht telewerkbeleid met Nexus Pursuit

Lijkt een digital detox nog een ver-van-mijn-bedshow, zit je verveeld met de obstakels die kunnen opduiken bij thuiswerken of zijn er in jouw bedrijf nog uitdagingen om op afstand te werken?
Breek je hoofd er niet langer over, want bij ​​Nexus Pursuit zorgen we voor jouw ideaal telewerkbeleid, volledig op maat van je organisatie.  

Meer bewijs nodig waarom je een efficiënt telewerkbeleid nodig hebt in jouw bedrijf? Download en lees dan het gratis e-book “Remote werken of slim ondernemen in een digitale wereld”, gebaseerd op de ervaringen van Ina.

Blijf je graag op de hoogte? Volg Nexus Pursuit op sociale media en schrijf je in voor alle blog updates!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *