Top 5 digitale tools voor thuiswerk
Er bestaan tal van digitale tools en coworking software om thuiswerk flexibel, vlot en structureel te laten verlopen.
In dit artikel lichten we er enkele toe.
Top 5 digitale tools en coworking software voor thuiswerk
Thuiswerk organiseren vergt denkwerk, onderzoek en organisatie. Gelukkig zijn er tal van digitale tools en coworking software beschikbaar die je kunnen helpen om het thuiswerk nog vlotter en structureel te laten verlopen.
Meer zelfs, door de juiste digitale tools en coworking software in je bedrijf te integreren, creëer je een platform waarin je vanop afstand efficiënt samenwerkt en elkaar optimaal ondersteunt.
De juiste digitale tools vinden die aansluiten bij de noden van je team? Dat is wel iets moeilijker dan je volgende Netflix serie uitkiezen. In dit artikel lichten we alvast enkele digitale tools en coworking software toe, samen met hun belangrijkste eigenschappen en hun voor- en nadelen.
Digitale tools en coworking software voor efficiënt thuiswerk
Zo goed als elke digitale tool of coworking software is uniek en heeft iets anders te bieden, dus er is voor elks wat wils om jouw specifieke uitdagingen aan te pakken en je teamgenoten gelukkiger te maken. Om je op weg te helpen, zijn hier alvast enkele suggesties die wij je aanraden:
ClickUp: al je taken en deadlines overzichtelijk opgelijst
Een van de uitdagingen van thuiswerk binnen je organisatie is een duidelijk overzicht van taken en vooropgestelde deadlines bijhouden. Dankzij de digitale tool ClickUp, manage je mensen, projecten en alles wat daartussenin zit vanop afstand. De tool zorgt voor een duidelijk overzicht van je taken, door ze centraal in het platform te verzamelen.
Bovendien kan je alles wat in andere software zit onmiddellijk integreren, want de digitale tool werkt samen met honderden apps om je transitie zo eenvoudig mogelijk te maken.
ClickUp is op een hiërarchische manier opgebouwd: Workspaces (jouw onderneming) > Spaces (departementen, teams of specifieke soorten jobs binnen je onderneming) > Lists (oplijsting van de verschillende taken) > Views (manier om je taken te visualiseren) > Tasks (taken van een persoon met deadline).
Als individuele gebruiker blijf je via je eigen inbox en notificaties op de hoogte van jouw eigen prioritaire taken en die op lange termijn – telkens met een overzicht van commentaren. Wil je ClickUp als digitale tool eens proberen om het thuiswerk en je projecten vlotter te doen verlopen? Dan kan je van start gaan met de gratis formule om te kijken of het je bevalt. Door meerdere gebruikers aan ClickUp toe te voegen, stijgen de kosten wel fors. Dat vinden we helaas wel nadelig aan dit platform.
Asana voor een duidelijk takenoverzicht bij remote werken
Een digitale tool als Asana valt te vergelijken met ClickUp, maar bij deze coworking software werk je met grotere en bredere projecten.
Die projecten kan je vervolgens opsplitsen in kleinere secties, taken en subtaken en volgens een volgorde van prioriteit en deadline. Wat wij vooral handig vinden is het duidelijke overzicht van de taken van anderen: dat schept meer structuur en duidelijkheid om projecten nauwkeurig op te volgen. Terugkerende projecten en taken kan je zelfs integreren en automatiseren, voor een vlotte workflow op lange termijn.
Al die complexiteit maakt deze digitale tool wel extra kwetsbaar. Wanneer iemand in je team de coworking software nog niet helemaal onder de knie heeft en een fout maakt in het systeem, dan kan dat een negatieve impact hebben op de structuur en het proces van het hele project.
Met de gratis versie kan je de digitale tool eens uitproberen in een team van maximaal 15 personen. Maak zeker eens gebruik van de visuele projecttijdlijn: die is erg handig om je deadlines, medewerkers en de voortgang van je project visueel op te volgen.
Slack voor een vlotte communicatie tijdens het thuiswerken
Naast projecten, taken en processen op te volgen, mag een vlotte communicatie bij thuiswerk niet ontbreken. Houd je team op de hoogte en zorg ervoor dat niemand een belangrijk gesprek mist. Voor een realtime teamchat, raden we Slack aan. Met deze digitale tool kan je realtime gesprekken voeren met iedereen in je team, kanalen maken voor verschillende doeleinden en discussielijnen creëren in je berichten. Zo blijven je chats en conversaties altijd duidelijk en georganiseerd.
Slack is in de eerste plaats een coworking software voor intern gebruik, maar je kan ook externe medewerkers toevoegen aan specifieke kanalen. Zo draagt iedereen bij aan een topic of gesprek. Je kan kiezen voor de gratis formule, of upgraden om van nog meer interessante voordelen te genieten.
Trello met handige functionele borden en plaknotities
Ben je een start-up of heb je een klein team? Dan raden we je aan om ook Trello een keertje uit te proberen. Deze digitale tool staat vooral bekend om functionele borden en handige plaknotities.
Als projectmanager kan je taken aan een bord toekennen en vervolgens over verschillende borden heen slepen, zodat je de voortgang van je to do’s visueel kan opvolgen.
Je teamleden kunnen vanop hun eigen dashboard tags, aangepaste velden, prioriteiten en opmerkingen toevoegen. Kortom: een handige digitale tool om je taken bij thuiswerk op te volgen volgens een gestroomlijnd proces.
Zit je vooral met complexe projecten die bestaan uit meerdere taken? Dan heeft deze tool helaas wel weinig uitgebreidere mogelijkheden te bieden.
Notion: de draaiende motor van je bedrijf bij remote werken
Als bedrijf is het belangrijk om je project- en werkstroombeheer ook bij thuiswerk toegankelijk en up-to-date te houden. Denk bijvoorbeeld aan taakinstructies, deadlines, doelen, HR-werkstromen, procedures en al je andere doelen en processen.
Met een digitale tool als Notion kan je als bedrijf online een echte en totale kennisbank opbouwen voor meerdere onderwerpen en/of afdelingen.
Deze coworking software simuleert een geïntegreerde all-in-one workspace om taakinstructies, coderingsrichtlijnen, werkstromen en andere hulpmiddelen zoals taak- en leeslijsten, projectplannen, budgetten en zelfs bloglijsten bij te houden.
Als gebruiker maak je verschillende roadmaps aan die anderen inzicht bieden in de voortgang van taken en processen. Iedereen kan in deze digitale tool dus ideeën, gedachten of plannen ordenen, herschikken en ontwikkelen. We geven toe dat Notion best wel wat overweldigend kan zijn om er meteen mee van start te gaan. Maar eens je er gewend aan bent, wil je niets anders meer. Uiteraard staan we je met alle plezier bij om je hier zo goed mogelijk in te begeleiden.
Hoe de juiste digitale tools uitkiezen voor thuiswerk?
Thuiswerk krijgt in elk bedrijf op een andere manier vorm. Het komt er meestal op neer om de weerstanden tegen thuiswerk binnen je bedrijf weg te werken. Wil je nagaan welke digitale tools en coworking software het beste bij je bedrijf past? Overloop dan eens onze checklist:
- Wat is je huidige aanpak en technologie stack? Kijk hiervoor best eens naar je eigen behoeften en bedrijfscultuur. Hoe zit die precies in elkaar en welke digitale tools en coworking software heb je daar precies voor nodig? Breng dit vooraf goed in kaart en evalueer verschillende mogelijkheden.
- Heb je al eens enkele digitale tools uitgeprobeerd tijdens het thuiswerk? Evalueer verschillende mogelijkheden op de benchmarkt door ze op kleine schaal uit te testen volgens een tijdschema. Vervolgens kan je die dan uitrollen op grotere schaal en gaan implementeren binnen je team.
- Heb je al eens geluisterd naar je medewerkers? Het succes van een nieuwe toepassing staat of valt met het changemanagement van je bedrijf. Maak je medewerkers bewust van de efficiëntie van een bepaalde digitale tools. Zo zien ze makkelijker in dat een digitale tool of coworking software gebruiken voor hen wel degelijk voordelig kan zijn.
- Heb je al voldoende research gedaan naar digitale tools en coworking software? Wat zeggen andere bedrijven, eventuele partners en derden over bepaalde digitale tools? Zoek online op, ga verschillende mogelijkheden en reviews na en maak dan een goede afweging van alle voor- en nadelen.
Nexus Pursuit, jouw partner in thuiswerk
Nexus Pursuit doorbreekt traditionele werkpatronen en staat je bij om thuiswerk succesvol te implementeren of optimaliseren binnen jouw organisatie.
Om digitale tools en coworking software optimaal te integreren binnen je bedrijf, heb je nood aan een sterke training en een testgroep met verschillende functies.
Wil je meer weten over de positieve impact die thuiswerk kan hebben op jouw bedrijf of heb je nog vragen over deze digitale tools? Contacteer ons, dan bekijken we samen wat wij voor jou kunnen betekenen.
Blijf je graag op de hoogte?
Volg Nexus Pursuit op sociale media en schrijf je in voor alle blog updates!