Creëer een betere work-life balance als ondernemer
Van 9-to-5 of, geef toe, soms zelfs langer werk je in je bedrijf.
Het is moeilijk om in diezelfde tijdspanne ook nog eens aan je bedrijf te werken, nieuwe inzichten of ideeën uit te werken.
In je vrije tijd maak je uiteraard tijd om te ontspannen en is het niet de bedoeling om in workmode rond te lopen.
Maar wanneer heb je dan wel tijd om te werken aan je bedrijf?
Hoge werkdruk en geen zelfzorg
Als startende ondernemer had ik het altijd druk en had ik veel stress. De focus was ver te zoeken en ik (over)leefde puur op de adrenaline die ik kreeg van het ondernemen.
Uiteraard kan zoiets niet blijven duren. Ik vroeg mezelf dan ook af hoe ik later op mijn sterfbed op mijn leven zou terugkijken, mocht ik dit zo blijven aanpakken. Zou ik denken “Wat een fantastisch leven heb ik gehad” of eerder “ik had er veel meer kunnen uithalen”?
Sommige dagen of weken gebeurden er precies alleen maar negatieve dingen. Hierdoor was ik dan ook niet het zonnetje in huis en was zelfzorg al zeker geen prioriteit. Ik werd de slechtste versie van mezelf.
Gelukkig besefte ik snel genoeg wat de oorzaak was van de werkdruk en stress. Ik nam mijn verantwoordelijkheid om de stress tot een minimum te reduceren en zelf te bepalen welk pad ik wilde bewandelen als ondernemer. Het blijft moeilijk om bepaalde beslissingen te maken en die stress te beperken, maar ik weet ondertussen al veel beter hoe ik ermee moet omgaan.
Een slechte mindset als ondernemer
Ik reflecteerde telkens opnieuw over mijn dag of week en analyseerde mijn aandeel in de negatieve spiraal waar ik inzat.
En wat bleek? Ik wilde altijd op alles direct reageren, tenzij het heel veel focus vroeg van mij en ik pas voldoening kreeg van iets op lange termijn.
Die zaken werden door mijn monkey brain heel snel op de lange baan geschoven tot ik er echt niet meer om heen kon.
*monkey brain: deel van ons brein dat onmiddellijke voldoening wilt en ervoor zorgt dat we weerstand voelen bij taken die meer concentratie vragen of pas op langere termijn voor voldoening zorgen.
Ik analyseerde ook hoe ik bepaalde zaken benaderde en kwam al snel tot de conclusie dat ik moest werken aan mijn mindset. Ik mocht dan wel bepaalde taken uitvoeren of afspraken nakomen, mijn mindset was niet wat het moest zijn. Het leven is niet altijd zwart-wit en veerkracht is belangrijk, zowel als zaakvoerder als in je privéleven.
Grenzen stellen als ondernemer
Na het reflecteren en analyseren van de oorzaak van alle stress en negativiteit rondom mij merkte ik dat het tijd was om betere grenzen te stellen naar anderen toe.
Sommige mensen geven je energie, maar ik was helaas nog te vaak omringd door mensen die de energie uit mij haalden. Time is energy! Mijn energie is beperkt, dus aan wie en aan wat wil ik die geven en hoeveel wil ik daarvan geven? Daarnaast maakte ik ook mezelf en zelfzorg een prioriteit, want dat is het allerbelangrijkste.
Er kwamen zoveel taken naar boven die als zelfstandige op mijn bord lagen en die:
- niet belangrijk waren
- niet dringend waren
- geen (rechtstreekse) inkomsten genereerden
- geen verplichtingen waren
- niet tussen 9 to 5 moesten gebeuren
- te veel tijd vroegen van mij
Door elke taak te linken aan de elementen (of combinaties van) A tot F, realiseerde ik me al snel hoeveel taken ik deed die door iemand anders konden gedaan worden. Automatisering, delegeren en elimineren waren de oplossing voor mij.
De keuze voor elimineren werd gemakkelijker door mij het volgende voor te stellen. Gebeurt er iets met mij morgen waardoor ik deze taak niet kan uitvoeren, welke impact zal dit hebben op mij of op mijn zaak? Hierdoor dwong ik mezelf om meer te focussen op één ding. Als alles belangrijk is, dan scheelde er iets aan mijn prioriteiten en moest ik daar eerst aan werken. Delegeren en automatiseren betekende de touwtjes uit handen geven en vertrouwen in anderen of in systemen. Dit riep heel veel weerstand op in het begin waardoor ik hier ook op zoek ging naar de oorzaak van die weerstand.
Een goede work-life balance
Zelfkennis zorgt ervoor dat je beter bent in je monkey brain een halt toe te roepen en doen wat echt van waarde is. Hierdoor kan je ook sneller inspelen op uitstelgedrag.
Dankzij mijn eigen persoonlijke groei en zelfkennis, viel het me op dat ik dit sneller herkende bij mijn eigen teamleden.
Resultaat? Ik kon beter managen en ook hun aapjes terugduwen naar hun eigen schouders of beter gezegd: taken organiseren van A tot F.
Wanneer mijn creativiteit stroomde op een moment dat ik niet aan het werk was, noteerde ik de ideeën in mijn smartphone of in mijn offline ideeënboek. Door deze ideeëndump kon ik me weer focussen op waar ik op dat moment mee bezig was en wist ik dat het niet vergeten zou worden tijdens mijn werkuren.
Al de bovenstaande acties zorgen rechtstreeks voor minder werkdruk en dus ook minder vermoeidheid. Wat de standaardvorm van westers geluk inhoudt stond voor mij gelijk als “Vooral weinig stilstaan en vooral geleefd worden en consumeren”.
Ik begon na te denken over vragen als “Wat is voor mij nu echt gelukkig zijn en hoe kan ik dit bereiken?”.
Mijn ergste nachtmerrie
Ik kwam tot de vaststelling dat mijn bucketlist niet bestond uit zaken die meteen tot resultaat en voldoening leidden. Integendeel zelfs, deze verlangens vereisten discipline, uit mijn comfortzone treden en heel veel tijd.
Vandaar dat het nodig was om voor mijzelf een beeld te scheppen van wat the worst-case scenario was. Daarbij kwam ik uit op de huidige situatie blijven volhouden met het risico dat het onhoudbaar werd. Het beeld werd zo duidelijk dat het mijn ergste nachtmerrie bleek.
Al snel maakte ik dus werk van doelen stellen op korte en lange termijn om mijn bucketlist in werkelijkheid om te zetten.
Het beeld van mijn nachtmerrie trok me door de momenten waarop ik geen zin meer had. Hoe vaker ik bepaalde taken deed, hoe beter ik werd. Door mezelf beloningen te geven wanneer ik een van de kortetermijndoelen of taken volbracht, hield ik de motivatie hoog.
Ik heb veel tijd gewonnen en rust gevonden door te delegeren.
Ik bouwde zelf een netwerk van freelance professionals op en ik wil
hen ook met jou verbinden.
Zelfs met een gewoon gesprek ben ik zeker dat wij elkaar al kunnen verder helpen.
Graag nog wat meer weten over hoe remote werken en het inhuren van VA’s ook voor jou de oplossing kan bieden om een optimale work-lifebalans te bekomen? Download en lees dan het gratis e-book “Remote werken of slim ondernemen in een digitale wereld”, gebaseerd op de ervaringen van Ina.
Blijf je graag op de hoogte? Volg Nexus Pursuit op sociale media en schrijf je in voor alle blog updates!