Is er genoeg vertrouwen in je bedrijf om te werken op afstand?
Vertrouwen is de basis van elke relatie. Dat geldt ook voor de relatie tussen opdrachtgever en virtueel assistent. Wanneer dat vertrouwen ontbreekt, dan is er altijd een grote weerstand tegenover samenwerken met experten op afstand. Bij sommige leidinggevenden staat de fysieke aanwezigheid van een werknemer nog garant voor productiviteit.
De vraag is of die beschikbaarheid in een digitaal tijdperk nog wel een goede maatstaf is om de productiviteit van teamleden te meten? Zijn er dan geen andere, betere technieken en tools om de output te evalueren? Die zijn er zeker!
Vertrouwen in je VA is de basis van alles
We veronderstellen dat je als opdrachtgever je eigen teamleden en dus ook jouw eigen virtueel assistent selecteert. We mogen er dan vanuit gaan dat je profielen selecteert met de juiste vaardigheden voor de job. Als manager heb je vertrouwen in de toegevoegde waarde van het nieuwe teamlid. Waarom is dat vertrouwen soms dan toch niet sterk genoeg om de stap te zetten naar samenwerken met een virtueel assistent(VA)?
Om zo’n samenwerking te doen slagen, zijn een aantal dingen noodzakelijk om te bespreken:
- Communicatie: Wees duidelijk in hoe je wil communiceren, via welk platform, hoeveel keer per maand, …
- Deadlines: Als opdrachtgever is het belangrijk dat zowel jij als de VA deadlines respecteren om een optimale samenwerking te realiseren.
- Duidelijke omschrijving van de opdracht
- Verwachtingen van de samenwerking delen met jouw virtual assistant expert: wat verwachten beide partijen van de samenwerking? Lijkt dit realistisch voor beide?
Bedenkingen bij samenwerken met virtuele assistenten
Vaak hoor ik van opdrachtgevers dat ze toch hun bedenkingen hebben bij het samenwerken met virtuele assistenten. Vaak ligt het dan dus ook aan een gebrek aan vertrouwen, maar misschien ben je ook gewoon bang van hetgene dat je nog niet kent? Net daarom heb ik VA-matchmaking opgericht.
Zelf maakte ik het meerdere keren mee dat externe partijen niet leverden wat ik wilde of mijn verwachtingen niet konden inlossen. Dat veranderde wanneer ik zorgvuldig een team aan VA’s begon samen te stellen waarbij de voorgaande punten duidelijk werden besproken vooraleer we een samenwerking startten.
Allereerst is het belangrijk om als opdrachtgever te benoemen welke bedenkingen je hebt tegenover samenwerken met virtual assistants.
Reflecteer bijvoorbeeld eerst eens over de volgende vragen:
Waarom zien we zo’n samenwerking niet meteen zitten?
Welke uitdagingen verwachten wij en hebben we alle nodige middelen om samen de opdracht tot een goed einde te brengen?
Pas wanneer je het antwoord hebt op deze vragen, kunnen we aan de slag gaan om de samenwerking vorm te geven, zodat jij je comfortabel voelt en vertrouwen hebt in je extern teamlid. Een samenwerking is altijd op maat van beide partijen en als VA-matchmaker help ik jullie graag op weg om dit te doen slagen.
De sleutel tot succesvol samenwerken op afstand
Een goeie samenwerking gebaseerd op wederzijds vertrouwen vraagt tijd en betrokkenheid van beide partijen. Een gestructureerde aanpak is dan ook van cruciaal belang.
Neem hiervoor de tijd en communiceer duidelijk met jouw dedicated virtual assistant.
Deel feedback en ervaringen, maar luister ook naar wat jouw VA te vertellen heeft.
Hij of zij is namelijk een expert in haar vak en is er om jou te ondersteunen.
Start rustig aan een samenwerking op en nadien kan je het aantal uren van een samenwerking nog altijd verhogen. Op die manier bouw je rustig aan een succesvolle samenwerking uit.
Wil je meer weten over de positieve impact die virtual assistants hebben op je onderneming?
Of download en lees dan het gratis e-book “Remote werken of slim ondernemen in een digitale wereld”, gebaseerd op de ervaringen van Ina. Zo kom je alles te weten over online werken en de voordelen van werken met VA’s.
Geen tips meer missen? Volg Nexus Pursuit op sociale media en schrijf je in voor alle blog updates!