Is het vertrouwen binnen jouw organisatie sterk genoeg om telewerk te implementeren?
Ontdek het in dit artikel.
Vertrouwen is de basis van elke relatie. Dat geldt ook voor de relatie tussen werkgevers en werknemers. Wanneer dat vertrouwen ontbreekt, dan is er altijd een grote weerstand tegenover flexibel werken en om telewerk doorheen de hele organisatie te implementeren en organiseren. Bij sommige leidinggevenden staat de fysieke aanwezigheid van een werknemer nog garant voor productiviteit.
De vraag is of die beschikbaarheid in een digitaal tijdperk nog wel een goede maatstaf is om de productiviteit van medewerkers te meten? Zijn er dan geen andere, betere technieken en tools om de output van medewerkers te evalueren? Die zijn er zeker!
We veronderstellen dat je als manager je eigen medewerkers selecteert. We mogen er dan vanuit gaan dat je profielen selecteert met de juiste vaardigheden voor de job. Als manager heb je vertrouwen in de toegevoegde waarde van het nieuwe teamlid. Waarom is dat vertrouwen soms dan toch niet sterk genoeg om telewerk en een flexibele manier van werken te implementeren? Om een geïntegreerde telewerk policy te doen slagen, is het noodzakelijk om alle opportuniteiten en valkuilen aan te pakken en weerstanden weg te werken. Er kunnen dan ook verschillende oorzaken aan de basis liggen:
De evaluatietechnieken binnen de organisatie zijn niet aangepast aan een nieuw flexibel telewerkbeleid.
Er zijn in het team onvoldoende coachende management skills aanwezig om het telewerk te ondersteunen.
Het teamlid beschikt niet over de vereiste skills om flexibel te werken.
...
Wat de redenen ook zijn, bij Nexus Pursuit pakken we ze allemaal aan. Wij screenen je telewerk policy van A-Z en leggen al je pijnpunten bloot. Zo krijgt een succesvol telewerk policy vorm in elk type organisatie.
Allereerst is het belangrijk om als organisatie te benoemen welke weerstanden er in je bedrijf zijn tegenover telewerk. Reflecteer bijvoorbeeld eerst eens over de volgende vragen: Waarom zien we structureel telewerk niet meteen zitten? Welke uitdagingen verwachten wij van telewerk en hebben we alle nodige middelen om een goed uitgewerkte telewerk policy te implementeren?
Pas wanneer je het antwoord hebt op deze vragen, kunnen we aan de slag gaan om al deze weerstanden aan te pakken en je telewerk policy te doen slagen. En dat op het niveau van het bedrijf, in het team en bij alle individuele werknemers.
Het komt er eigenlijk op neer dat je alle weerstanden die specifiek leven binnen je organisatie moet wegwerken. Heb je veel vertrouwen in de ‘anciens’ die al jaren bij je werken, maar vind je dat kersverse teamleden zich eerst moeten bewijzen? Waarom telewerk dan niet koppelen aan de anciënniteit van de werknemers? Dat kan mogelijk de weerstand tegen flexibel werken deels wegwerken in een bedrijf. Zo krijgt telewerk in elk bedrijf zo op een andere manier vorm.
Een telewerk policy uitwerken en implementeren vraagt tijd en betrokkenheid van verschillende partijen. Een gestructureerde aanpak op alle niveaus is dan ook van cruciaal belang. Neem hiervoor de tijd voordat de situatie het weer noodzakelijk maakt. Breng op basis van feedback en ervaringen uit voorbije periode alle obstakels in kaart die voor jouw organisatie van toepassing zijn en start vervolgens indien nodig met een pilootproject om tot een geslaagde telewerk policy te komen.
Wil je meer weten over de positieve impact die telewerk kan hebben op je onderneming of heb je interesse in het opzetten van een succesvolle telewerk policy?
Contacteer ons, dan bespreken we graag de kansen die telewerk te bieden heeft voor jouw bedrijf.
Opmerkingen |0|