Welke werkuren kies je als virtual assistant?
Eén van de grootste voordelen van werken als Virtual Assistant (VA) is dat je je werkweek volledig naar je eigen voorkeuren kunt inrichten. Geen standaard kantoortijden, geen lange files en geen strikte roosters van 9 tot 5. De vrijheid en flexibiliteit die de VA-wereld biedt, is vaak precies de reden waarom mensen deze kant op willen.
Maar…. met al die vrijheid komt ook keuzestress. Want wanneer werk je nu eigenlijk het beste? Ben je een vroege vogel die om 6 uur al achter de laptop zit? Of juist iemand die liever tijdens de schooluren van de kinderen aan de slag gaat?
In deze blog duiken we in een paar populaire werkschema’s voor VA’s en bespreken we de voordelen en nadelen van elk. Dit helpt je niet alleen om je perfecte werkbalans te vinden als VA, maar ook om een beter beeld te krijgen van wat je opdrachtgevers kunnen verwachten wanneer jij jouw ideale werkuren kiest.
Welk werkschema past bij jou als VA?
Als je een ochtendmens bent kun je lekker vroeg van start gaan of slaap je graag uit en presteer je beter ‘s avonds? Kan jij je goed focussen om langere werkblokken vol te maken of ben je eerder iemand die het werk liever verspreidt over de week?
Misschien wissel je zelfs graag van werkplek om je productiviteit te verhogen? Dan is dat ook geen probleem! Of ben je juist degene die liefst werkt terwijl de kinderen op school zijn?
Het is, denk ik, wel duidelijk dat je als VA je werktijden kunt aanpassen aan je levensstijl. Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar kan ook voor je klanten een groot voordeel zijn.
Sommige opdrachtgevers hebben bijvoorbeeld behoefte aan ondersteuning buiten de reguliere werktijden, zeker indien je als virtual assistent in andere tijdzones werkt dan je klanten. Terwijl andere opdrachtgevers juist een voorkeur hebben voor vaste werkuren. Als VA heb je de vrijheid om die ideale match te vinden!
Als virtueel assistent is het bovendien raadzaam om voor verschillende opdrachtgevers tegelijk te werken. En op die manier kan je zelfs verschillende werkschema’s combineren en inplannen.
Working 9 to 5
Working 9 to 5, what a way to make a living… Zelfs Dolly Parton had er haar bedenkingen bij!
We beginnen direct met dit traditionele schema dat veel mensen kennen: de 9-tot-5 werkdag. Hoewel veel virtual assistants net om de vrijheid van werkuren als freelancer beginnen, kan je er ook als VA voor kiezen om gewoon de reguliere kantooruren aan te houden, je hoeft namelijk niet meer mee in de file te staan.
Dit geeft veel structuur, vooral als je werkt voor opdrachtgevers die zelf ook binnen deze uren actief zijn.
De voordelen van kantooruren:
- Structuur en routine: Iedere dag werk je op dezelfde tijden, wat zorgt voor een goede werk-privé balans. Je weet precies waar je aan toe bent.
- Gemakkelijk voor klanten: Voor klanten die zelf binnen dezelfde kantoortijden werken, sluit jouw schema perfect aan. Ze weten wanneer ze je kunnen bereiken en wanneer ze updates kunnen verwachten.
- Duidelijke scheiding tussen werk en privé: Na 17:00 is de werkdag echt klaar, en kun je genieten van je vrije tijd zonder verdere verplichtingen.
De nadelen van een vast werkpatroon:
- Minder flexibiliteit: Als je er als VA voor hebt gekozen om juist de vrijheid te hebben om je eigen uren te bepalen, kan dit schema beperkend aanvoelen.
- Geen ruimte voor tijdzones: Werk je met klanten in andere landen en dus verschillende tijdzones? Dan zijn kantoortijden niet altijd handig, omdat je beperkt bent in je bereikbaarheid.
Werk spreiden over de week (inclusief weekends)
Sommige VA’s kiezen ervoor om hun werk te spreiden over de hele week, inclusief de weekenden.
In plaats van volledige werkdagen van 8 uur, werk je bijvoorbeeld 4 tot 5 uur per dag, inclusief op zaterdag en zondag. Dit schema kan fijn zijn als je niet van lange werkdagen houdt en liever volgens een rustiger tempo leeft. Of wanneer je gezondheid je beperkt.
Toch zijn wij hier bij Nexus Pursuit geen fan van, maar daar later meer over!
De voordelen van gespreid werken:
- Meer flexibiliteit: Je kunt elke dag een paar uur werken en de rest van de tijd besteden aan persoonlijke activiteiten. Dit biedt veel vrijheid, vooral als je geen strikt werkrooster nodig hebt.
- Geen druk: Door het werk te spreiden, hoef je niet alle taken in één dag af te krijgen. Hierdoor heb je minder last van tijdsdruk en stress.
De nadelen van elke dag werken:
- Minder ‘echte’ vrije dagen: Omdat je ook in het weekend werkt, voelt het misschien alsof je nooit helemaal vrij bent. Een duidelijke grens tussen werk en privé kan lastiger te bewaken zijn.
- Goed plannen vereist: Om te voorkomen dat je werk overloopt naar de rest van je week, is een goede planning echt heel erg belangrijk!
Heel vroeg werken voor ochtendmensen
Ben jij een echte vroege vogel? Dan is werken in de vroege uurtjes misschien wel jouw ideale schema. Je kunt al om 5 of 6 uur beginnen en hebt rond lunchtijd je dag al grotendeels afgerond. Dit geeft je de rest van de dag vrij om te doen wat je wilt!
Voordelen van ochtendwerk:
- De rest van de dag vrij: Wanneer anderen nog aan hun werkdag beginnen, ben jij al bijna klaar. Hierdoor heb je de namiddag en avond volledig voor jezelf, wat ideaal is voor quality time, sporten of je hobby’s.
- Rustige werktijden: In de vroege ochtend zijn er vaak minder afleidingen, zoals inkomende mails of telefoontjes. Je kunt je volledig concentreren op je taken.
De nadelen voor ochtendmensen:
- Vroeg opstaan: Niet iedereen is gemaakt voor vroege ochtenden. Als je geen ochtendmens bent, kan dit schema moeilijk vol te houden zijn.
- Minder beschikbaar voor klanten: Als je klanten voornamelijk overdag werken, kan het zijn dat ze je in de middag of avond slecht kunnen bereiken, wat minder handig is voor een optimale communicatie.
Als virtual assistant kan je werken tijdens schooltijden
Voor VA’s met schoolgaande kinderen kan het werken tijdens schooltijden dé perfecte balans bieden tussen werk en privéleven.
Je werkt rustig overdag terwijl de kinderen op school zijn, en hebt de middag en avond vrij om bij hen te zijn.
Voordelen van schoolwerktijden:
- Perfecte balans: Dit schema is ideaal voor ouders die zowel willen werken als quality time willen doorbrengen met hun kinderen.
- Productiviteit in de schooluren: Je kunt je overdag volledig richten op je werk, zonder dat je afgeleid wordt door huishoudelijke taken of zorgen over de kinderen.
De nadelen van de beperkte schooluren:
- Avondwerk kan nodig zijn: Als je niet alles tijdens schooluren afkrijgt, moet je misschien toch nog ’s avonds doorwerken. Dit kan je vrije tijd beperken.
- Niet geschikt voor alle klanten: Opdrachtgevers die je buiten schooltijden willen bereiken, kunnen tegen beperkingen aanlopen, waardoor dit schema niet altijd handig is voor bepaalde opdrachtgevers.
Welk werkschema kies jij als virtual assistant?
Het mooie aan werken als Virtueel Assistent is dat je de flexibiliteit hebt om een schema te kiezen dat aansluit bij jouw levensstijl én de behoeften van je klanten. Voor opdrachtgevers is het ook goed om te weten welke werktijden hun VA’s hanteren, zodat ze hierop kunnen anticiperen en een goede samenwerking kunnen opbouwen.
Het belangrijkste is dat je als VA je werktijden duidelijk communiceert en echt kiest wat past bij jou. Het laatste wat je wilt, is doodongelukkig worden van de gekozen uren!
Waarom we bij Nexus Pursuit geen fan zijn van avond- en weekendwerk
Bij Nexus Pursuit benadrukken we tijdens kennismakingen hoe belangrijk het is om niet in de avonduren of weekenden te werken als je overdag al actief bent tijdens kantooruren. Voor zowel opdrachtgevers als VA’s vinden we een gezonde work-life balans essentieel.
We willen voorkomen dat er onbewust of onbedoeld werk wordt gedaan buiten de geplande uren. Kies je er toch voor om in de avond of het weekend te werken?
Zorg dan voor duidelijke communicatie en houd overdag vrij. Zo behoud je een evenwichtige balans tussen werk en privé, wat uiteindelijk beter is voor iedereen.
Ben jij als doorwinterde virtual assistant nog op zoek naar ideale matchen tussen jijzelf en je opdrachtgevers? Maak dan gebruik van onze matchmaking services door je aan te melden voor onze VA-pool.